Zolderkamertje

Het huis heeft geen zolder maar wel een zolderkamertje. Appeltjes Toen opa Zwaan het huis zonder zolder bouwde had hij wel een probleem. Waar moest al het fruit van de fruitbomen worden bewaard? In het zolderkamertje dus. Dat werd het fruithok genoemd.

 

gr_rommelzolder_naIn de loop der jaren werd de timmerfabriek uitgebreid en stukje bij beetje gingen de fruitbomen voor de vlakte. Na de oorlog waren er geen fruitbomen meer en heeft het zolderkamertje nog ongelooflijk veel goede diensten bewezen. Van rommelkamertje voor van alles en nog wat, logeerkamertje en de slaapplaats voor de interne hulpjes in de huishouding. Hier heeft o.a. Annie Westra geruime tijd gewoond.

ZuidertorenDat juist dit zolderkamertje 2 mensenlevens heeft gered had opa Zwaan niet kunnen bedenken. Hij was in 1937 al overleden. Het schuine dak was ook hier afgeschot. Tussen dit schot en het dak was de geheime bergplaats van de heer en mevrouw Salomon-Brandon.
De bergplaats is getimmerd door de eigen timmerman Gerrit Bijl. De ruimte was ongeveer 1 x 2 meter. Hier lag een matras, een paar dekens en een noodrantsoen. Het schot zelf had aan de voorkant grote zwarte kapstokhaken waar wat oude jassen en gedragen kleding hing. Soms als het tante Gretha te veel werd kon zij door dit dakraam even frisse lucht happen. Hier kon niemand haar zien. De Zuidertoren zag haar wel, maar die hield zijn mond en deed wat hij doen moest. Hij tikte de tijd voorbij.