Veldtochten

Varen in de polder Het Grootslag is een onuitputtelijke bron van vermaak geweest. Je ging uit varen met je gezin of met je familie of met al je neven en nichten, met vrienden en soms ook met collega’s.  Velen hadden een eigen boot. Jacob Zwaan had zijn boot naar zijn jongste dochter genoemd: De Corrie. Meestal gingen de vishengels ook mee en werd er een mooi landje in de luwte uitgezocht met hooibergen tegen de wind. Er werd wat afgepraat en theegedronken. Varen en picknicken in het veld was voor de Zwanenfamilie het toppunt van gezelligheid.

De meeste foto’s van deze uitstapjes zijn genomen in de periode van 1925 tot 1935. Het is de tijd dat de auto nog geen algemeen goed was en op vakantie gaan buiten het budget viel.

Corrie

Palingklossen
 In opvallend nette kleding en met de gleufhoed op ging Jacob Zwaan (re) met vrienden (en familie?)  palingklossen.

Motorboot1

1930 Andries, Gerrit, Oma Fie, Corrie, Trijn, Fie, opa Jacob Zwaan.

De Marie van Hout, door Gerrit Bijl gebouwd
In de slappe wintertijd bouwde timmerman Gerrit Bijl een boot voor de volgende generatie. Het werd de Marie. De traditie om met familie een dagje het veld in te gaan werd nog lang voortgezet. Daarna begon de verkaveling van de polder Het Grootslag vorm te krijgen en was het gedaan met spannende vaartochten door allerlei kleine en grote slootjes.

De vaarpolder Het Grootslag mocht dan verdwenen zijn,  het plezier in het Bootje Varen bleef. Hier in het jaar 2000 met De Zwaan, de opvolger van De Marie.

De Zwaan2000 vlnr: Hanneke Zwaan, Gerda Dijkstra, Hennie Versluis en Jaap Zwaan.