Geschiedenis van het huis

Van schuur naar timmerfabriek

Het Wegje gezien vanaf de brug in de Vijzelstraat omstreeks 1895. Het water stond in verbinding met de Driebanen en de Staaleversgracht en aan de andere zijde met de Karnemelksluis. De grote houten schuur rechts was de achterzijde van de werkplaats van G. van Waart,  waarvan de toegang aan de Drie Bruggetjes was, de latere Van Bleiswijkstraat. In 1908 ging de schuur voor de vlakte en bouwde Jacob  Zwaan hier zijn woonhuis annex timmerbedrijf: van Bleiswijkstraat 54-56.
Bron: kroniek van Enkhuizen

Grondoverdracht Van Bleiswijkstraat

Toen Gerrit van Waart overleed in 1897 liet hij zijn bezittingen na aan zijn weduwe Jansje Groenwoud en hun zeven kinderen. De woningen, boomgaard en grond werden op een veiling verkocht op 29 december 1897 aan  diverse kopers w.o.  Andries Zwaan Sr. t.g.v. zoon Andries Zwaan Jr die hem later als winkelier zou opvolgen en zoon Jacob Zwaan, timmerman. Andries was landbouwer en kruidenier en woonde met zijn vrouw Trijntje Kofman en 11 kinderen op het hoekje Vijzelstraat/Wegjes. Zo kwam de grond in het bezit van Jacob Zwaan. Hij was toen 25 jaar en was van plan op deze plek zijn timmerbedrijf te bouwen.

04Wegjededriebruggetjes 1900De woning en de schuur rechts zou de van Bleiswijkstraat 54-56 worden. De twee kleine woningen daarnaast zijn vervangen door het nieuwe huis van de familie Snijders. Het vooruitgeschoven pand achteraan zou later het woonhuis en de praktijk van dokter Van der Heide (huisarts) worden.

2013
2013
2019
2018
2019