Rita Zwaan

Levensloop 3e generatie

RITA

In 1961 verlaat zij het ouderlijk huis voor haar opleiding Maatschappelijk Werk aan de Sociale Academie (C.I.C.S.A.) te Amsterdam. Ze geniet van de grote stad Amsterdam, maar lift ieder weekend toch weer terug naar Enkhuizen.

Verliefd, verloofd, getrouwd

1965 Rita trouwt met Fok de Boer uit Enkhuizen en ze gaan in Hoorn wonen op de Westfriese Hof 106. Ze krijgen drie dochters Mieke (1965) Hester (1967) en Sonja (1970). De twee oudsten hebben rood haar en de jongste is een blondine. De mannen zoeken zij er later zelf bij: Ivo, Siebe en Jan Evert en er komen vier kleinkinderen:  Marit (2002), Joeri (2002) Mischa ( 2005) en Wouter (2005). Jan Evert neemt Anouk mee (1995).

In 1967 verhuizen zij naar de Grote Waal (Saturnushof)  en later naar de Kometenstraat. Fok is inmiddels afgestudeerd als accountant en werkt als firmant bij BDO-Accountants. Zijn hobby is tuinieren. In 1985 verhuizen zij naar een mooie bungalow op de Dorpsstraat in Zwaag. Een huis met een prachtige tuin.

Fok en Rita vieren hun 25-jarig huwelijksfeest in de Drommedaris te Enkhuizen ( 1990).

In 1994 loopt het huwelijk toch nog spaak. Rita wordt verliefd op Gerda. Een vrouw met wie ze haar verdere leven zal delen. De scheiding is een feit. Gerda en Rita verhuizen  samen naar de Buddinghhof in Hoorn. Fok verhuist naar Hilversum.

Hobby

Van 1991 – 1996 is Rita voorzitter van het Vrouwengezondheidscentrum Artemis in Hoorn. In 1994 won Artemis de emancipatieprijs van Netwerk. Een mooie erkenning van het vele vrijwilligerswerk.


Er is veel gepraat over vrouwenzaken, veel gelachen, maar ook gehuild, veel gestreden en veel gedeeld, maar de subsidie droogde op en het gezondheidscentrum Artemis moest haar deuren sluiten (1996).

Werk

Na de geboorte van haar derde dochter (1970)gaat Rita aan het werk. In die tijd was dat niet vanzelfsprekend voor een getrouwde vrouw met kinderen. Toch vindt zij na wat omzwervingen een mooie baan als maatschappelijk werkster in het Wilhelmina Gasthuis (later AMC) te Amsterdam (1974-1994). 

 

 

Audiologie

De werkzaamheden in de ziekenhuisrevalidatie van het AMC veranderen sterk. De nadruk komt op research te liggen en niet langer op zorg.  Alle nazorg na de opname gaat naar de reguliere ziekenhuizen en na 20 jaar verlaat ze het ziekenhuis. (1994)

Eigen bedrijf: Lotgenotenbemiddeling

Als er een deur dicht gaat gaat er een andere open.
Internet komt onder handbereik en met extra bijscholing begint ze een eigen Lotgenotenbemiddelingsbureau.  Rita: Nog altijd ben ik blij dat ik toen het digitale tijdperk ben ingezogen.

 

Zusje Hanneke helpt op de achtergrond een handje mee. Soms ook op de voorgrond.

 

Haal een goede vriend dichtbij!

In 2006 organiseert Rita een lotgenotenbijeenkomst met Bert van Leeuwen als spreker over het thema Verbroken Familierelaties. Als een gesmeerd familiebedrijf, geholpen door dochter Sonja en broer Jaap en schoonzus Willemien,  verloopt de dag succesvol.  Helaas is de problematiek toch te complex om hiermee verder te gaan. Bert van Leeuwen  zou later bekend worden door Het familiediner.

Pensioen
Toen in 2009 internet hoe langer hoe meer algemeen toegankelijk werd,  was het tijd om te stoppen en met pensioen te gaan. De lotgenoten kunnen elkaar voortaan zelf wel vinden. Tijd om verre reizen te maken of er met We caravan op uit te trekken.

 

Hobbies

Wandelen, reizen en Roze vrouwen. Het Damespad, als wandelgroep voor Roze vrouwen, door Rita opgericht in 2001, bestaat nog altijd en wandelt tot op de dag vandaag door Nederland: Op een damespad wandel je nooit alleen. 

www.damespad.nl

 

 

LHBTI Westfriesland

Als beheerder van de website Lhbtiwestfriesland is zij (op afstand) betrokken bij alles wat er in de regio gebeurt op het roze vlak.

www.lhbtiwestfriesland.nl

 

 

Vita +

De seniorengroep Vita + voor Roze ouderen in West-Friesland is in ontwikkeling en heeft nog wat aandacht nodig.

Toekomst (2017)

Op deze leeftijd (75 jaar) praat je niet meer over toekomst maar geniet je van de mooie dingen die op je pad komen. Rita heeft haar 75e verjaardag groots gevierd op een zonnige dag, samen met Gerda en met allen die haar dierbaar zijn (2017)

w.g. RITA