René Zwaan

Levensloop 3e generatie

RENE

In 1964 verlaat  René het ouderlijk huis op de van Bleiswijkstraat om Biologie te gaan studeren aan de VU te Amsterdam.  

Het afscheid van de RHBS-tijd te Enkhuizen wordt traditioneel met een openbare lawaaiact bekend gemaakt. René lijkt hier een proclamatie voor te lezen. De tekst is verloren gegaan.

 

De eindexamenklas van de RHBS te Enkhuizen. Wat zou er van die bollebozen geworden van het eindexamenjaar 1964? Inmiddels allemaal met pensioen! Zijn ze gelukkig geworden, ging het ze maatschappelijk voor de wind of moesten er vele hobbels genomen worden? Hebben ze een carrière opgebouwd of ging het zoals bij René onverwachts een geheel andere kant op?

Verliefd, verloofd, getrouwd

René gaat op kamers wonen bij mevrouw Kempeneers.  Hij ontdekt met zijn studiegenoten het nobele bridgespel en wordt verliefd op de dochter des huizes, Marie-Louise. Om een lang verhaal kort te maken: Hij deelt voortaan zijn leven met Marie-Louise. De studie naar de habitat van de “weegbree” kan hem niet langer boeien en hij gaat bridgen op topniveau. Met zijn bridgemaat Anton Maas wint hij in 1980 een bronzen medaille op de Olympiade van Valkenburg.

Werk / hobby

Samen met Marie-Louise opent hij in 1982 een bridgeschool in Amsterdam: Bridgecentrum Zwaan op de Oosterparkkade. Met veel enthousiasme bouwen zij samen het bridgecentrum op.  Om met je hobby je brood te verdienen is een hele kunst, maar dat lukt hen buitengewoon goed. Na 30 jaar vindt René het welletjes en besluit in 2012 met het lesgeven te stoppen. 

Als dank voor zijn inzet ontvangt hij de van de Bridge Bond de Gouden Hartenspeld uit handen van Marcel Schoof, vicevoorzitter NBB.

Het Bridgecentrum wordt verkocht en in 2013 verruilen René en Marie-Louise definitief Amsterdam voor het platteland. Zij vinden een nieuwe plek in Dwingeloo. De bridgekaarten raakt hij niet meer aan.

Toekomst
Helaas kan Marie-Louise niet lang van genieten van het mooie Drenthe. Ze wordt ziek en overlijdt op 22 oktober 2017. Hans Pieter, de zoon van Marie-Louise, waarvoor René als een vader is geweest,  woont in Amsterdam. Toch heeft René veel steun aan hem om het leven weer op te pakken.