Vakantie

Veluwe 1925

Een ritje op de Veluwe. Omstreeks 1925.
Achter: Jacob Zwaan met sigaar. Rechts zijn vrouw Fie Zwaan-Reijling. Links naast hem de vrouw van zijn broer en zijn broer, als bestuurder.   

Auto1

vlnr Fie Zwaan, Gerrit Zwaan, Andries Zwaan en zijn verloofde Cor Hoek.

Bleven de vakantietochtjes in de jaren twintig beperkt tot een boottochtje in de polder met de picknickmand mee, daarna kwam de auto in beeld.

Gerrit Zwaan, die ook op de kweekschool in Doetinchem zat had inmiddels de genoegens van een automobiel “ontdekt” en maakte met zijn vrienden vele autotoertjes. Niet dat autorijden op het lesprogramma stond maar in die tijd kon je eenvoudig wegrijden als je kon sturen, gas geven en het rempedaal kon bedienen.

Tijdens de schoolstages was hem wel duidelijk geworden dat hij wegens volkomen gebrek aan overwicht in de klas, zodat de proeflessen in volledige chaos eindigden, hij niet het onderwijs in zou gaan.  Hij besloot bij zijn vader in de timmerfabriek in de leer te gaan. Helaas verdiende hij hier nagenoeg niets mee. Zus Fie inmiddels wel en hij wist haar te verleiden tot de aanschaf van een auto, met de belofte dat hij haar zou leren autorijden. De auto werd gekocht en Fie ging achter het stuur, met Gerrit als rijinstructeur. Toen zij op de dijkweg naar Hoorn reden stak opeens een koe de weg over en ging het helemaal mis. Fie in paniek en schoot de berm in. Ze stapte uit en gaf het stuur aan Gerrit met de woorden dat zij nooit meer achter het stuur wilde zitten. De koe heeft het er levend afgebracht.

En zo had Fie Zwaan wel een auto met een broer als chauffeur. Ze maakten in familieverband nog vele toertjes.  De meest spannende ritjes waren ongetwijfeld zonder ouders op zaterdagavond naar de bioscoop in Amsterdam, bijv. Zarah Leander Das gib’s nur einmal. Het is niet bij eenmaal gebleven maar het vereiste wel enig voorwerk. De auto werd ruim van te voren aan de buitenkant van Enkhuizen geparkeerd uit het zicht van kerkleden en buren. Het moge duidelijk zijn dat het in die tijd volstrekt ongepast was voor een degelijke gereformeerde familie om naar de film te gaan in Amsterdam.

Klaas Kruk en zijn vrouw, Gerrit en Marie Zwaan-van der Veen en de zelfontspanner. Voor het eerst naar het buitenland (Zwitserland)

1955

De schoolvakantie/bouwvakvakantie  bracht  Gerrit Zwaan door met zijn gezin en familie. Hier een weekje in Heelsum samen met zus en zwager Cor en Simon Zwaan uit Belgie. De tantes Fie en Riek waren er ook bij. Vooraan de beide “dienstmeisjes voor dag en nacht” : Rosa uit Belgie en Greetje Kooiman uit Enkhuizen. Heelsum