Veranda

De veranda sluit aan op de keuken en woonkamer, maar in de familie is de veranda beter bekend als het Plat. Deze naamgeving doet echter geen recht aan het royale half overdekte terras over de gehele breedte van het woonhuis. Het Plat is in de zomer het hart van het huis. De rijk bloeiende wingerd, de plantenbakken met geraniums en knolbegonia’s en het schitterende uitzicht maken het tot een heerlijke groene buitenkamer. Hier kun je je gasten ontvangen. Er werd vooral thee en koffie gedronken, want eten deed je binnen. Opa Jacob Zwaan bouwde hier zelfs nog een duiventil. Dit is ook de plek waar vele familiefoto’s door de jaren heen zijn genomen.

1922 Duiventil vlnr: Gerrit, Riekje, Corrie en achter Trijntje.
1935 De staande heer is ons niet bekend maar is vermoedelijk een zakenrelatie.
1936 Oma Zwaan zat in het bestuur van de Gereformeerde meisjesvereniging. Is dit na afloop van de jaarvergadering? 2e van links is Trijn Zwaan,  NN, Oma Zwaan, Cor Hoek, Fie Zwaan.

1922 Op een mooie zondag (li)
vlnr: Riekje, Fie, Andries, Gerrit. Zittend:  Opa Zwaan met pijp en lezende in zijn krant De Heraut, Corrie, oma Zwaan,  Hulp Akke of Aaf en Trijntje.
1932: Trotse Oma Zwaan met haar twee jongens Andries en Gerrit (re)
1932 vlnr: Riek, Corrie, Fie en Trijn (midden)

Reactie van Tineke Zwaan (dochter van Cor, Belgie): Jong en mooi. Gek  idee dat wij weten hoe het verder met die vier blije verwachtingsvolle meisjes is gegaan. Zo slank ook alle vier en wat een leuke schoenen hebben ze aan.

1933 Opa Zwaan was trots op zijn gezin.
Bij iedere gebeurtenis laat hij foto’s maken van zijn gezin, incl. Tello de jachthond. In 1933 komt Marie van der Veen, mijn moeder, in de familie, als verloofde van vader Gerrit. Ze voelt zich meteen welkom al was haar hervormde achtergrond nog wel een dingetje in die tijd.

Ter ere van de verloving van Gerrit en Marie wordt fotograaf Van Rossem gevraagd een foto te maken op de veranda.
Op de middelste foto onder is Jacques Salomon op familiebezoek, nog geheel onkundig van de aankomende barre oorlogstijd.

Ook voor het gezin van Gerrit Zwaan is de veranda (het Plat) de plek waarop belangrijke gebeurtenissen, zoals de karpervangst door Jaap en René en bijzondere gasten vereeuwigd worden, maar ook alledaagse tafereeltjes zoals jokeren met Oom Rein van der Veen als vierde man. Hier heeft René de basis gelegd voor zijn latere beroep: bridgedocent. Zusje Hanneke doet hier haar eerste stapjes (1954).  Het houten hekje als terrasafscheiding is vervangen door een gemetselde bloembak toen mijn ouders hier in 1940 introkken.

Hanneke heeft met vele vriendinnen genoten van het beschutte terras. Hier met Jeanette Noordeloos (boven).

1971Vakantieplannen
Op de achtergond is het huis van kruidenier Andries Zwaan te zien, hoekje Wegje – Vijzelstraat. Hier stonden ieder jaar  een perenboom en een prachtige paarse seringenboom uitbundig in bloei. Het is ook het ouderlijk huis van opa Jacob Zwaan en zijn 10 broers en zusters geweest.  (Nu staan hier de nieuwe huizen in de Wegjes).  Omdat Andries Zwaan dus een volle achterneef is van vader Gerrit betekent dat wij hier natuurlijk de kruideniersboodschappen doen. Daartoe werd een boekje bijgehouden waarin de door-de-weekse boodschappen werden opgeschreven.krui4
Nu deed het probleem zich voor dat moeder Marie ook een neef had met een kruidenierswinkel, Klaas Spaan op de Wortelenmarkt. De klandizie werd eerlijk verdeeld. De ene week Spaan en de andere week Zwaan.

 

1954Hommes

 

Veranda 1954 vlnr: Rietje en nichtje Fietje (dochter van Andries), Schoolvriend uit Doetinchem Henk Hommes met zoon, René.

Zittend: Jaap, moeder Marie met Hanneke op schoot.

 

 

Twee geliefden op een geliefde familieplek.

Jaap trouwde met zijn Willemien op 20 augustus 1971 vanuit de Van Bleiswijkstraat 54.

1971JWplat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trouwdag Hanneke en Guus op 2 mei 1974.
Ook Hanneke trouwde vanuit de Van Bleiswijkstraat 54. Het is meteen ook de laatste foto van vader Gerrit en moeder Marie op hun terras. Hun jongste kind vliegt uit. Binnenkort gaan ook zij hun huis verlaten.  Op dit moment is de timmerfabriek al gesloten en staat het huis in de verkoop.

bruidHannekeBruidHanneke2

 

 

 

 

 

 

 

1957 Hanneke Mijn jongste herinneringen gaan terug naar mijn vierde verjaardag. Ik ben op 7 juni jarig en dan was het meestal heerlijk weer. Op mijn verjaardag kwamen een paar kinderen uit mijn klas en er was natuurlijk familie. Mijn verjaardagspartijtje  werd op het plat gevierd met o.a. Snoephappen in het afwasteiltje, Ezeltje prik, Stoelendans  en andere kinderspelletjes. Ik kreeg een groen kinderzakdoekje met een meisjesfiguur erop. Ik zal vast meer gekregen hebben, maar dit bleef me bij. Ik vond het een raar cadeau. Waarom? Tja…