Actueel

Enkhuizen, mooi en kwetsbaar

Herfst2012

Enkhuizen is synoniem voor historische schoonheid. Oude gebouwen, straten en havens maken haar tot een van de fraaiste stadjes van Nederland. Maar als we wegdromen in het levende verleden, vergeten we gemakkelijk welke gevaren in de toekomst dreigen. Goed dat er een vereniging Oud Enkhuizen is. Dankbaar gebruik heb ik gemaakt van de gegevens van deze  Vereniging zoals die zijn vastgelegd op de website van Oud Enkhuizen en te lezen is in Steevast, de jaarlijkse uitgave van de vereniging.
Vereniging Oud Enkhuizen – Westerstraat 158 – 1601 AN Enkhuizen
secretariaat@oudenkhuizen.nlwww.oudenkhuizen.nl

Familieverhalen
Veel aanvullingen heb ik van mijn familieleden gekregen. Dankbaar gebruik heb ik gemaakt van het schilderij van het ouderlijk huis dat geschilderd werd door nichtje Tineke Zwaan. Het is een tastbaar aandenken van een eigenzinnig huis vol verhalen. Veel familieverhalen zijn verteld door Fie en Riek Zwaan. Samen met  zus Hanneke en vriendin Gerda hebben deze vastgelegd op een videoband (1994).
Zo is de website van het huis op de van Bleiswijkstraat 54 toch een echte familieaangelegenheid geworden over drie generaties Zwaan.

Tijdsbeeld van een middenstandsgezin in de 20e eeuw
De bouw van het huis van Bleiswijkstraat 54 valt nagenoeg samen met de geschiedenis en de bouwontwikkelingen in Enkhuizen in de 20e eeuw. Grofweg betreft het de periode van de opbouw en groei van Enkhuizen in de eerste helft van de 20e eeuw en de stadsuitbreidingen en vernieuwingen in de tweede helft, met als  kantelpunt de oorlogsperiode.
Deze ontwikkelingen lopen parallel met de bewoners van het huis. Voor de oorlog het opgroeien van het gezin Jacob Zwaan en Johanna Sophia Reijling en na de oorlog de opbouw van het gezin van Gerrit Zwaan en Maria Elisabeth van der Veen.  In 1975 gaat het huis in andere handen over en eindigt de betrokkenheid van de familie Zwaan. Slechts het schuitenhuis aan de Oude Gracht is nog binnen de familie gebleven.

Familie Zwaan met De Zwaan 2006 v.l.n.r Moeder Marie, Rita, Rene, Jaap en Hanneke

Foto: Kino Zwaan

Namens de Zwanenfamilie wensen wij het huis op de van Bleiswijkstraat 54 nog een lang en gelukkig leven toe. 

Een huis vol verhalen

Niet alle verhalen zijn al verteld. Er zijn nog zoveel meer Enkhuizers geweest die werkzaam waren of betrokken zijn geweest bij het huis op de van Bleiswijkstraat 54. Ook hun herinneringen en verhalen zijn welkom. Als u die wilt delen neem dan contact met mij op.
Alvast bedankt voor de moeite.

Rita Zwaan
0229-263551
huis@ritazwaan.nl
www.huisvanbleiswijk.nl

Klik hier voor de routebeschrijving naar de  Van Bleiswijkstraat 54 te Enkhuizen


Grotere kaart weergeven